thumbnail Jolly good news

persbericht: laureaat Additive Design Challenge & te gast op de Dutch Design Week

’Rethinking high fashion shoes’
Modulaire 3D-modellen en levende organismen

Wat als we schoenen ontwerpen die geen afval meer produceren en die hergebruikt kunnen worden volgens de principes van circulaire economie? Dat is het uitgangspunt van schoenontwerper Kristel Peters in haar onderzoek ’rethinking high fashion shoes’. En dat gaat niet ongemerkt voorbij. Ze werd in oktober verkozen tot één van de finalisten van de Additive Design Challenge die denkers, designers en doeners uitdagen om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet. De winnaars worden bekend gemaakt op 19 oktober op 3DP Europe, een internationale vakbeurs voor de 3D-print industrie. Bovendien is Kristel Peters met haar onderzoek een van de eyecatchers tijdens de Dutch Design Week.

DUTCH DESIGN WEEK

What iF is het thema van Dutch Design Week (DDW) ‘15 (17 > 25 oktober 2015). De organisatie eert en benadrukt daarmee de verbeeldingskracht van ontwerpers. Hun beste antwoorden zijn tijdens de 14de editie te zien in de vorm van concepten en producten,
experimenten en cross-overs.

alice_Shoe_ddw_c
“WHAT IF we biofabricate our uppers?” is één van de vragen waarover schoenontwerper Kristel Peters zich buigt in haar project ‘Rethinking High Fashion Shoes’ voor KASK, School of Arts van de HoGent. Hierin exploreert zij de toekomst van de schoenenmode binnen het idee van de circulaire economie. Ieder jaar worden er ongeveer 21 miljard paar schoenen geproduceerd wereldwijd. 95% daarvan belandt na gebruik op de vuilnisbelt. Voor Europa alleen al betekent dit 1,2 miljoen ton per jaar. Daarnaast hebben de toxische stoffen die worden gebruikt een schadelijke impact op het milieu en de arbeiders in de schoenenindustrie. Kristel Peters wil als ontwerper een oplossing bieden. Met haar onderzoek wil ze de mode- en schoenenwereld triggeren om future proof te ontwerpen. Want de modewereld heeft in onze samenleving een belangrijke voorbeeldfunctie. Hen overtuigen om duurzaam te produceren zorgt voor een enorm hefboomeffect. DDW gaf Kristel Peters met haar installatie een plaats in de centrale hal van het evenement, het klokgebouw.

[advanced_iframe securitykey=”d034293bd4b28949840f79b140ec08fb7c1a7512″ width=”870″ height=”450″]
Bewustwording staat centraal in deze installatie. Het publiek ervaart live ‘Growing shoes’, levende groeischoenen en mycelium-proeven die Kristel als artiest bij het Myco Design Lab van Mediamatic i.s.m. Officina Corpuscoli en Universiteit Utrecht ontwikkelt. Levende organismen bepalen het finale ontwerp in combinatie met een innovatief, modulair schoen ontwerp.

DESIGNED BY KRISTEL PETERS


kristel_peters_c

Kristel Peters heeft al jaar en dag een passie voor schoenen. Ze is een schoenenontwerpster met meer dan 15 jaar ervaring in de internationale mode industrie (zo werkte ze onder meer voor Dries Van Noten en Bottega Veneta). Op dit ogenblik onderzoekt ze duurzaam schoenontwerp voor KASK / School of Arts van Hogent.

EVENTS

 

> ADDITIVE DESIGN CHALLENGE

Op maandag 19 oktober maakte Plan C en partners bekend dat Kristel Peters werd verkozen tot laureaat van de Additive Design Challenge!
www.plan-c.eu/2015/09/15/finalist-in-de-kijker-alice/

Proficiat ook aan de drie andere laureaten! Het was een intens parcours, but yes we can. Respect!

Bruno Vereecke – Absorblight

Sofie De Leener – Bookbox

Geert Slachmuylders – Turbulent


> DUTCH DESIGN WEEK

Kristel Peters exposeert tijdens de DUTCH DESIGN WEEK van 17 > 25 OCT. 2015!
www.ddw.nl

Wil u graag op een van deze events kennismaken met de projecten van Kristel Peters? Contacteer ons dan op onderstaande gegevens.

MEER INFO

Bekijk hier het project

Kristel Peters
Shoe Designer
T. +32 (0)478 79 78 09 / +32 (0)9 245 57 78
kristel.peters@cojak.be

MEER INFORMATIE, BEELDMATERIAAL, INTERVIEWS OF TIPS VOOR REPORTAGES?

Sandra Plasschaert
Pers- en mediarelaties
T. +32 (0)479 35 10 39
sandra@catscommunication.be