thumbnail Jolly good news

Cojak in FUNGAL FUTURES / Growing Domestic Bio-Landscapes, Utrecht

Expositie:
FUNGAL FUTURES /
Growing Domestic Bio-Landscapes

Wanneer: 24 maart t/m 16 mei 2016 (dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur)
Waar: Universiteitsmuseum Utrecht – Oude Hortus Lange Nieuwstraat 106 – 3512 PN – Utrecht

Een expositie over onze toekomst.

Kristel Peters onderzoekt de mogelijkheden om duurzaam schoenen te ontwerpen voor KASK / School of Arts van Hogent. Ze experimenteert o.a. met schimmels als materiaal. Ze is één van de ontwerpers uit de expositie die is opgebouwd uit nieuwe materialen en processen die zijn gebaseerd op de rol van schimmels in de natuur.

Een historische kas, gevuld met projecten die inzicht geven in nieuwe ontwikkelingen en mogelijke scenario’s voor de nabije toekomst, waarbij een beeld wordt geschetst waarop ons dagelijks leven in de volgende decennia zal veranderen.

FUNGAL FUTURES / Growing Domestic Bio-Landscapes

presenteert de onderzoeksresultaten van een internationale groep kunstenaars en ontwerpers die innovatieve materialen, projecten en toepassingen ontwikkelen met behulp van mycelium, het draadvormige netwerk van schimmels.

Een mycelium bestaat uit een dicht netwerk van schimmeldraden dat onder andere op plantaardig afval groeit. De manier waarop schimmels plantaardige biomassa in een mycelium omzetten kan worden gebruikt om biomaterialen met nieuwe eigenschappen te creëren. De materialen kunnen bestaan uit een mix van afvalmateriaal en mycelium (composiet materialen) of kunnen helemaal uit mycelium bestaan. Deze schimmelmaterialen vormen een aantrekkelijk alternatief voor traditionele materialen zoals plastic, omdat ze 100% natuurlijk en afbreekbaar zijn en worden verkregen uit afvalstromen zonder waarde.

De Universiteit Utrecht, Officina Corpuscoli en Stichting Mediamatic hebben in het NWO-project ‘Mycelium Design’ (2014-2015) kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd om als onderdeel van het Myco Design Lab aan het project deel te nemen. Officina Corpuscoli en de Universiteit Utrecht ontwikkelden een palet aan schimmelmaterialen die werden gebruikt door de kunstenaars en ontwerpers. Zij onderzochten de mogelijkheden van het materiaal en gaven feedback hoe de materialen verbeterd zouden moeten worden om specifieke producten en toepassingen mogelijk te maken.

“Dankzij dit project kunnen wij in de toekomst begrijpen welke mechanische eigenschappen schimmels nodig hebben om plantaardig materiaal zoals een boom binnen te dringen.” (microbiololoog Han Wösten)

FUNGAL FUTURES is opgebouwd rond het werk van ontwerpers en kunstenaars die betrokken waren bij het NWO- project ‘Mycelium Design’, alsmede andere ontwerpers en kunstenaars die internationaal volgens dezelfde beginselen werken. De expositie nodigt ons uit ons een voorstelling te maken van toekomstscenario’s en ons een beeld te vormen van hoe ons dagelijks leven in de komende decennia zal veranderen in de context van een overgang naar een duurzame economie.

www.fungal-futures.com

 

Kunstenaars:

Aniela Hoitink – NEFFA / Caroline de Roy / Studio Eric Klarenbeek / Francesco Zorzi – No-Rocket /
Gianluca Tabellini / Jonas Edvard / Kristel Peters – COJAK / Maurizio Montalti – OFFICINA CORPUSCOLI / Phil Ross / Studio LIVIN / Wim van Egmond

In opdracht van: Universiteit Utrecht – Microbiologie (prof. Han Wösten) Samenstelling/ Ontwerp / Productie door: Maurizio Montalti / Officina Corpuscoli

Alice_fungalfutures_cojak

MEER INFO

Kristel Peters
Shoe Designer
T. +32 (0)478 79 78 09 / +32 (0)9 245 57 78
kristel.peters@cojak.be

Kristel heeft al jaar en dag een passie voor schoenen. Ze is een schoenenontwerpster met meer dan 15 jaar ervaring in de internationale mode industrie (zo werkte ze onder meer voor Dries Van Noten en Bottega Veneta).