“Elk jaar smijt elke Vlaming 350 kg eten weg. We gaan er niet over neuten, maar daar iets aan doen.”

 

Een jongerencampagne bedenken tegen voedseloverschotten met Hiphoppers.

We lanceren deze  jongerencampagne tegen voedseloverschottennowasteland.be voor !Drops.  Jongeren bereiken doe je als je hun taal spreekt. Niet met het vingertje. We vroegen het Gentse hiphopcollectiefRauw en Onbesproken” om een nummer te schrijven. We hadden meteen een klik en we lanceerden samen een nieuwe track en clip. Een nummer met ballen en een oproep om na te denken over (digitale) oplossingen rond voedseltekorten/overschotten.

Want geef toe, wat een hallucinant zicht: honderden achtergelaten tenten, hopen resten eten en drank en andere rotzooi. De camping van Pukkelpop lag er na afloop bij als één grote vuilnisbelt. Net nu dropt het Gentse hiphopcollectief “Rauw en Onbesproken” een nieuwe track tegen voedselverspilling. Samen met iDROPS lanceren de hiphoppers een oproep om na te denken over (digitale) oplossingen rond voedseltekorten/overschotten.

“dope clip” maken als call to action.

 


“WA VOEDSELVERSPILLING, OVER WA ZIJ DE BEZIG MAN, LAAT MIJ NE KEER DOEN”

Concept & Regie: Filip Bullens
Camera & Licht: Tiele Mulier
Montage: Kevin Devogele
Productie: Alison Delecluse

In het nummer ‘Ver van mijn bed’ rappen Fatih en Castro over onze onverschilligheid tegenover de problematiek van voedselzekerheid. Hun nieuwe song stelt onze lakse houding tegenover voedselverspilling aan de kaak. De videoclip zet deze boodschap nog extra in de verf.

Rauw en Onbesproken roept jongeren op om de verspilling en onze onverschilligheid een halt toe te roepen. De hiphoppers lanceren een oproep om na te denken over (digitale) oplossingen rond voedseltekorten/overschotten. Het kan toch niet dat anno 2016 nog steeds meer dan 1 miljard mensen honger lijden. Iedereen moet op elk moment fysieke en economische toegang hebben tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel dat voldoet aan hun behoeften en voorkeuren en hen in staat stelt om een actief en gezond leven te leiden.

De website ontwikkelen als inschrijvingstool.

Jongerenorganisaties, sportverenigingen of scholen kunnen zich via de site www.nowasteland.be aanmelden om mee te zoeken naar een oplossing vanuit digitale innovatieve hoek. Want er is genoeg veilig voedsel voor iedereen, elke dag. Samen met !DROPS worden dan brainstorms georganiseerd op verschillende locaties waar iedereen ideeën kan spuien.

De Apps designen voor de winnaars.

!DROPS coachte drie winnaars bij de eerste stappen om hun digitale toepassing te ontwikkelen. In samenwerking met CoderDojo kregen ze App Inventor sessies waarin de jongeren achter het concept de basisbeginselen van programmeren werd aangeleerd en ze samen met professionele IT’ers werkten aan een basismodel van hun applicatie. The Cojaksons nam dan tot slot het design van de apps in handen om zo tot een echt prototype te komen.

school_nowasteland_jan_auman_
klas_app1

 

Tijd om jullie voor te stellen aan de trotse winnaars.

RestIsBest – Steinerschool Hibernia Antwerpen

restisbest

Met RestIsBest doe je inspiratie op over wat je kan doen met je restjes. Vink aan welke restjes je in huis hebt en krijg recepten op maat van jouw restjes. Filter op aantal personen, soorten gerechten en of je ingrediënten wilt bijkopen. Deel je maaltijden met anderen of ga op zoek naar restjes in je buurt!
Door de leerlingen van klas 10.

RA(APP) – Jeugdhuis Jong Geweld Turnhout

raapdag

Op de velden van boeren blijft er altijd veel oogst achter. RA(APP) is een app waarop boeren kunnen zich kunnen inschrijven en aangeven op welke dagen mensen oogst mogen komen rapen en met hoeveel. De boeren krijgen zo een proper veld en rapers kunnen voor een klein bedrag groenten en fruit rapen. Een win-win!

Eat Without Waste – Koninklijk Atheneum Schoten

eww

Eat Without Waste (EWW) is een app voor restaurants waarmee klanten zelf de grootte van de porties op hun bord kunnen bepalen (% rijst, kip, saus). Restaurants die bewuster omgaan en voedseloverschotten verwerken in de keuken krijgen een ‘no waste label’ en hebben ook een restjesdag!
Door de leerlingen van 7de jaar Logistiek.


Reportage van ATV over EWW: Het Atheneum in Schoten

 

MEER INFO:


www.nowasteland.be